Необходими продукти:
За маяното тесто:
- 100 мл. прясно мляко
- 100 мл. вода
- 20 г мая или 1 пак. от 7 г
- 1 с.л. захар
- 5,6с.л. брашно
За главното тестото:
- 100 мл. прясно мляко
- 100 мл. заквасена сметана
- 2 яйца и един белтък на стайна температура
- 80 мл. олио/масло
- 1 ч.л. сол
- 800 г брашно + още за доомесване
За пълнеж:
- 200 г печена тиква
- 2,3 суп.лъж смес от къри,индийско орехче ,кардамон и джинджифил
- и няколко стръка накълцан кориандър
За намазване:
- 1 жълтък
- 1 суп.лъж прясно мляко
- 1 суп.лъж. разтопено масло
Начин на приготвяне:
В малка купа размийте маята с затоплените прясно мляко и вода. Прибавете захарта и брашното и разбъркайте кашата. Оставете на топло за 15 минути да шупне. В голяма тава пресейте брашното и направете кладенче.Изсипете втасалото маяно тесто. Отделете жълтъка на едното яйце, а белтъка и другите две яйца чукнете в средата. Разбъркайте леко с пръсти. Добавете и солта. Започнете да изливате предварително разбърканите затоплено прясно мляко и сметана. Отново разбъркайте с пръсти .
Изсипете и равните части мазнина и пристъпете с две ръце към измесването на тестото. Когато тестото започне да се отдръпва от стените на тавичката го прехвърлете на плота и до омесете енергично. Ако се налага добавете още брашно. Прехвърлете топката тесто в дълбок съд. Покрийте го с кърпа и оставете на топло да втаса.
Леко затоплена фурна (около 40 градуса) е идеалното място да си почива и расте хляба.
Втасалото тесто аз разделих на две топки. Използвах другата порция за хляб. Така че преценете си вие дали искате една голяма питка или две по-малки.
Набрашнете плота и разточете на правоъгълен лист. Намажете леко с пасираната тиква и поръсете с подправките. Краищата по дължината от двете страни на листа завийте на руло. Когато стигнете средата, срежете тестото и дооформете фитилите. С помощта на нож пробийте или срежете през средата фитилите. Прищипете двата горни единият края и усучете .
Подгънете единият край към средата и завийте краищата в кръг на кълбо. Подгъването е важно, за да не хлътне впоследствие вашата питка в средата. Поставете питката в намазана с масло и подсушена с брашно форма. Оставете отново на топло да втаса. Втасалата питка намажете с предварително разбъркани жълтък,масло и мляко. Засилете фурната на 180 градуса.
Печете 35-40 минути.Добре е към 20 минута или когато се е зачервила да я покриете с алуминиево фолио, за да не прегорят подправките и коричката. Извадете я от фурната и след 10 минути прехвърлете на метална решетка до пълното и изстиване. По желание може да размиете 1 ч.л. брашно с малко вода и да намажете коричката на питката. Да ви е уханно и вкусно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар