петък, 17 октомври 2014 г.

Есенно вдъхновена питка с тиква Fall inspired pumpkin bread

Един от най-готвеният сезонен зеленчук в моята кухня е тиквата. Царицата на есента. Да видим какво съм приготвяла с нея: пълнена тиква с кайма и картофи , с телешко и булгур, мъфини с тиква, тиквен пай, тиквена супа, салата с грилована тиква и спанак, пилешко с тиква и нахут, просто печена и със заливка от яйца и прясно мляко...Пропуснах ли нещо? Знам ,че някои хора не обичат тиква и никога не биха избрали тиквата като съставка в ястията. Аз обаче си ги обичам всички и не само аз, всички у дома. И тази мания ,тиквена ми мания продължава четири месеца,като минимум. Не знам от кога я имам тази тиквена зависимост, като наркоман съм...И има още какво да се прави, ето смути тиква не съм си правила например, палачинки и бисквити с тиква. Днес 16.10 в Световният ден на хляба ,нямаше как да не замеся хляб и да изкажа моята благодарност към насъщният. Замесих и изпекох и питка ,и хляб с тиква и още нещо ....

Необходими продукти:


За маяното тесто:


  • 100 мл. прясно мляко
  • 100 мл. вода
  • 20 г мая или 1 пак. от 7 г
  • 1 с.л. захар
  • 5,6с.л. брашно

За главното тестото:


  • 100 мл. прясно мляко
  • 100 мл. заквасена сметана
  • 2 яйца и един белтък на стайна температура
  • 80 мл. олио/масло
  • 1 ч.л. сол
  • 800 г брашно + още за доомесване

За пълнеж:

  • 200 г печена тиква
  • 2,3 суп.лъж смес от къри,индийско орехче ,кардамон и джинджифил
  • и няколко стръка накълцан кориандър

За намазване:


  • 1 жълтък
  • 1 суп.лъж прясно мляко
  • 1 суп.лъж. разтопено масло


Начин на приготвяне:


IMG_5008В малка купа размийте маята с затоплените прясно мляко и вода.  Прибавете захарта и брашното и разбъркайте кашата. Оставете на топло за 15 минути да шупне. В голяма тава пресейте брашното и направете кладенче.Изсипете втасалото маяно тесто. Отделете жълтъка на едното яйце, а белтъка и другите две яйца чукнете в средата. Разбъркайте леко с пръсти. Добавете и солта. Започнете да изливате предварително разбърканите затоплено прясно мляко и сметана. Отново разбъркайте с пръсти .



IMG_5047Изсипете и равните части мазнина и пристъпете с две ръце към измесването на тестото. Когато тестото започне да се отдръпва от стените на тавичката го прехвърлете на плота и до омесете енергично. Ако се налага добавете още брашно. Прехвърлете топката тесто в дълбок съд. Покрийте го с кърпа и оставете на топло да втаса.



Леко затоплена фурна (около 40 градуса) е идеалното място да си почива и расте хляба.



Втасалото тесто аз разделих на две топки. Използвах другата порция за хляб. Така че преценете си вие дали искате една голяма питка или две по-малки.
Набрашнете плота и разточете на правоъгълен лист. Намажете леко с пасираната тиква и поръсете с подправките. Краищата по дължината от двете страни на листа завийте на руло. Когато стигнете средата, срежете тестото и дооформете фитилите. С помощта на нож пробийте или срежете през средата фитилите. Прищипете двата горни единият края и усучете .



Подгънете единият край към средата и завийте краищата в кръг на кълбо. Подгъването е важно, за да не хлътне впоследствие вашата питка в средата. Поставете питката в намазана с масло и подсушена с брашно форма. Оставете отново на топло да втаса. Втасалата питка намажете с предварително разбъркани жълтък,масло и мляко. Засилете фурната на 180 градуса.

Печете  35-40 минути.Добре е към 20 минута или когато се е зачервила да я покриете с алуминиево фолио, за да не прегорят подправките и коричката. Извадете я от фурната и след 10 минути прехвърлете на метална решетка до пълното и изстиване. По желание може да размиете 1 ч.л. брашно с малко вода и да намажете коричката на питката. Да ви е уханно и вкусно!















Няма коментари:

Публикуване на коментар