сряда, 8 октомври 2014 г.
Салата ''Капрезе'' с песто от рукола и шам фъстък
Когато повечето хора чуят думата песто, те автоматично се сещат за онази дъхава зелена смес от пресен босилек, кедрови ядки, пармезан и зехтин.Популярният сос Песто ( от pestato, pestare — стриване, смачкване) може да добавите и към гореща паста, да разбъркате в ризото,да поръсите пица или фокача преди да изпечете. Мммммм, а обърквали ли сте го с печени зеленчуци?
Наистина е много вкусно нещо и понеже имам доста босилек засаден в градината започнах да си го правя сама.Разбираемо е ,че при тази цена на кедровите ядки започнах да търся други възможности,като тиквено семе, орехови ядки....Наскоро започнах да използва шамфъстък в моите песто рецепти.Бурканчетата не се задържат за дълго пълни и ето защо последният път се наложи да импровизирам и на мястото на босилек, аз използвах рукола и магданоз. В тази версия на песто,комбинирах пиперливата рукола с магданоз за вкус, както и за разкошен зелен цвят.Сиреното Пекорино Романо -Pecorino Romano добави уханение и пикантност , шамфъстъците добавиха мекота на текстурата ,а няколкото капки лимонов сок наистина накара ароматите да експлоадират.Опитайте и за пореден път ми се доверете !
Съставки :
2 чаши рукола
1 чаша магданоз
1 чаша ядки шам фъстък
2 скилидки чесън
1 ч.лъж лимонов сок
50 г пармезан - пекорино романо или грана падано
зехтин
черен пипер
сол на вкус (пекориното е доста солено и по моят вкус не се наложи да овкусявам допълнително със сол)
Начин на приготвяне :
Измийте и подсушете листата рукола и магданоз. Настържете сиренето .Обелете скилидките чесън и шам фъстък от черупките.В зависимотс от големината на вашият блендер започнете да мелите съставките на порции ,като добавяте и по 1 суп.лъж зехтин .Накрая смесете всичко ,объркайте с лимоновият сок ,подправете с черен пипер на вкус и само ако се налага коригирайте със сол. Съхранява се с бурканчета до 5 дни или в херметически затворен съд във фризер .
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар