сряда, 8 октомври 2014 г.

Салата ''Капрезе'' с песто от рукола и шам фъстък

IMG_4619

Когато повечето хора чуят думата песто, те автоматично се сещат за онази дъхава зелена смес от пресен босилек, кедрови ядки, пармезан и зехтин.Популярният сос Песто ( от pestato, pestare — стриване, смачкване) може да добавите и към гореща паста, да разбъркате в ризото,да поръсите пица или фокача преди да изпечете. Мммммм, а обърквали ли сте го с печени зеленчуци?

Наистина е много вкусно нещо и понеже имам доста босилек засаден в градината започнах да си го правя сама.Разбираемо е ,че при тази цена на кедровите ядки започнах да търся други възможности,като тиквено семе, орехови ядки....Наскоро започнах да използва шамфъстък в моите песто рецепти.Бурканчетата не се задържат за дълго пълни и ето защо последният път се наложи да импровизирам и на мястото на босилек, аз използвах рукола и магданоз. В тази версия на песто,комбинирах пиперливата рукола с магданоз за вкус, както и за разкошен зелен цвят.Сиреното Пекорино Романо -Pecorino Romano добави уханение и пикантност , шамфъстъците добавиха мекота на текстурата ,а няколкото капки лимонов сок наистина накара ароматите да експлоадират.Опитайте и за пореден път ми се доверете !

Съставки :

2 чаши рукола

1 чаша магданоз

1 чаша ядки шам фъстък

2 скилидки чесън

1 ч.лъж лимонов сок

50 г пармезан - пекорино романо или грана падано

зехтин

черен пипер

сол на вкус (пекориното е доста солено и по моят вкус не се наложи да овкусявам допълнително със сол)

Начин на приготвяне :

Измийте и подсушете листата рукола и магданоз. Настържете сиренето .Обелете скилидките чесън и шам фъстък от черупките.В зависимотс от големината на вашият блендер започнете да мелите съставките на порции ,като добавяте и по 1 суп.лъж зехтин .Накрая смесете всичко ,объркайте с лимоновият сок ,подправете с черен пипер на вкус и само ако се налага коригирайте със сол. Съхранява се с бурканчета до 5 дни или в херметически затворен съд във фризер .

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар