сряда, 8 октомври 2014 г.

Шоколадови къпкейкс с лилав ганаш

Има безброй много рецепти за шоколадови къпкейкс,но текстурата на тези са пълна противоположност на сухо и скучно.Аз използвам комбинация от какао и разтопен шоколад ,а добавянето на мътеница -buttermilk е просто задължително .Iменно млечната киселина в комбинация със хлебната содата реагират така добре набухващо на кексчетата.Резултатът е хубави ,богати на масло ,пухкави и сочни. За съжаление в БГ не се продава по магазините мътеница ,но спокойно може да си направите своя собствена домашна мътеница.Една супена лъжица бял оцет или лимонов сок се изсипват в чаена чаша и се долива до половината с прясно мляко- 120 мл .Разбъркайте съдържанието и нека седи в продължение на 5-10 минути.Казеинът в млякото се е пресякъл в киселата среда и може да влагате мътеницата в рецептата.За глазура съм използвала бял ганаш оцветен с лилава боя .Ганаша винаги е карал сърцето ми да тръпне в оргазъм .Мога да ям само от него и да съм щастлива за цял живот Няма по-съвършен вкус за мен .И така копринено гладкият ганаш ,перфектно съм съчетала с избита сладкарска сметана в съотношение 2:1 за по-голяма пухкавост на глазурата .Тя е ултра гладка и кадифена ,една от най-добрите ми глазури до сега и съм сигурна ,че и вие ще обожавате всяка една хапка .Но да не ви бавя повече .

Продукти:

100 г шоколадов кувертюр

40 грама какао

2 бр.яйца на стайна температура

150 г кафява захар

120 г краве масло на стайна температура

180 г брашно

1 ч.л бакпулвер

1/2 ч.л. хлебна сода

120 мл мътеница

1 суп.лъж.бял оцет

1 ванилия

шоколадов оцветител : http://cookibooki.bg/%D0%BE%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B8-%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B8-squires-kitchen-%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2-%D0%BE%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB-cocol-purple-ch03a001-05.html?path=0&filter=%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%93%D0%B0%D0%BC%D0%B0_a-n-23=%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BE&C=BGN

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса и заредете формичките за мъфини с книжни капсули.Разбийте маслото със захарта до побеляване и пухкавост.Навярно са останали частички захар ,но това да не ви притеснява.Пригответе мътеницата като смесите оцета и млякото.Смесете брашното,какаото,бакпулвера ,содата и ванилията и ги пресейте.На водна баня разтопете парченцата шоколад ,някои го правят и в микровълнова на 30 секунди ,но аз никога не съм пробвала .Отдръпнете го от котлона ,разбъркайте за да се изглади и оставете настрана да се охлади. Уверете се,че е изстинал -като близнете малко от шоколада и ако е леко топличък чак тогава го смесете с маслото. Добавете едно по-едно яйцата .Ако са все още студени ,може за кратко да ги поставите в топла вода за 5-10 минути.С помощта на силиконова шпатула започнете да добавяте като редувате брашно и мътеница .Завършва се с брашно. Напълнете 2/3 от капсулите и изпечете за 20-25 минути. Няколко минути след изпичането извадете книжните капсули от формата и преместете на метална скаричка до пълното им изстиване.

Гарнирайте с крем по ваш избор .Ако желаете да опитате с ганаш и избита сметана ,ще трябва предварително да заврите 100 мл сметана и в нея да добавите 120 г накълцан бял шоколад .Разбъркайте за около минутка до пълното разтапяне на шоколада и отдръпнете от котлона .Продължете да разбърквате до получаването на гладка смес.Само да вметна ако влагате кафяв шоколад съотношението вече е друго 1:1 Сметана 100 мл и шоколад 100 г.Оставете на хладно место да изстине или в хладилник за час-два .С миксер го избийте за кратко.Към така избития ганаш ,добавете предварително разбита течна сладкарска сметана 100 мл. и шоколадов оцветител. Шприцоването на розичка се прави като се започва от средата към края на кексчето. Поръсете ги с настърган шоколад ,пръчици ,перли или не ,за мен е напълно достатъчна красотата на глазурата и капсулата на кексчето. Да ви е сладко !

IMG_4624 IMG_4637 IMG_4665 IMG_4654 IMG_4643

Няма коментари:

Публикуване на коментар