сряда, 15 октомври 2014 г.

Киш с тиква,горгонзола и карамелизиран лук

Есен е и по пазарите има купища тикви ,та дори и в интернет пространството изскачат тикви ,те са и в главата ми .Миналата есен бях правила пица с тиква ,а какво ли би се получило от тиква в киш . Сещам се за най -известният киш Лорейн . В класическият Киш Лорейн /рецептата идва от Лотарингия -регион в Сверена Франция/ са се добавяли само сметана, яйца и бекон или ситно накълцана шунка, но без сирене.Автентичният Киш всъщност произхожда от Германия в средновековното кралство Лотринген, и която французите по-късно преименуват на Лотарингия ,а населението наполовина френско и немско говорящи ,създали свой диалект и от "Kuchen" (което означава "торта") произлязло Киш. Основните съставки на това зимно ястие са симптоматични за селските си корени, а за направата му са използвали чугунен тиган. В наши дни съществуват много вариации, включващи кайма,бекон или морски дарове предимно миди до съвременни версии с козе сирене, сьомга, праз и броколи .За приготвянето на яйчният крем /казват на колкото парчета ще разрежете киша ,6 ,8 или 10 ,толкова трябва да е и броят на яйцата/ се използва сметана ,бекон на кубчета,малко сол, прясно смлян черен пипер, и само едно деликатно обстъргване на индийското орехче. А за да се получи влажен и мек киш в крема трябва да доминират яйцата.Това е едно невероятно ястие и вие можете да добавите свои варианти на съставки.Както и да изберете над какво тесто да ги поставите ,класическото тесто за пай или многолистно бутер тесто.

И така имах тиква,а тя си търсеше още няколко съставки .Карамелизираният лук така добре си напасваше с тиквичките в тази рецепта и за по голяма острота добавих от любимото ми сирене Горгонзола.Сега пък трябваше да реша тези три прекрасни съставки във какво да ги опаковам..... исках нещо по леко,без масло... Готовите кори за баница ще са идеалният лек ,не толкова съвършен вариант за кора ,но пък на мен ми допадна идеята. Ето ви моята рецепта,тя е до вас,но вие може да си поиграете с нея и да добавите каквото си искате .Наслаждавайте се!

Продукти :

300 г изпечена тиква

2-3 големи глави лук

2 суп.лъж. зехтин

150 г сирене Горгонзола

50 г сирене Чедър

6 големи яйца

6 суп.лъж.заквасена сметана

100 мл прясно мляко

малко сол

прясно смлени черен пипер и малко индийско орехче

3,4 листенца розмарин

6,8 кори за баница

20-30г разтопено краве масло

тавичка с откопчаващ ринг с размер 28 см.

Начин на приготвяне:

Нарежете тиквата на едри парчета и я изпечете във фурната.Нарежете лука на едри полумесеци.Запържете го в тиган със зехтин, като от време на време го разбърквате.Когато лукът стане златист и се карамелизира отдръпнете тигана настрана .Посолете го и наръсете черен пипер.Отстранете кората на тиквата и я нарежете месестата част на кубчета.Включете фурната на 190 градуса Намажете с разтопеното масло дъното на тавичката. Застелете я с кори за баница като все лист намазвайте с масло и кръстосвайте .

IMG_4910

Половината от тиквата и сирената наредете на дъното .

IMG_4912

В купа разбийте яйцата, добавете сметана и когато сместа се изглади ,прибавете и прясното мляко.Посолете и настържете малко от индийското орехче. Изсипете сместа във формата и подредете и останалата тиква и сирена .

IMG_4914

Стърчащите краища завийте навътре ,за да се образува заоблен борд .Накъсайте няколко листенца розмарин и поставете киша да се пече във фурната.Нужни са 35-40 минути за изпичането . Ако краищата са станали златисто кафяви ,а средата на киша е мека и пружинираща ,значи киша е готов.

IMG_4952

След 10 минути откопчейте ринга,нарежете на парчета и сервирайте топъл . Наистина е страхотно ястие и аз съм сигурна ,че ще ми благодарите .

IMG_4965-002 IMG_4970 IMG_4962

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар