Съставки за супата:
- 600 г тиква
- 2,3 средно големи картофа
- 1,2 главички лук
- 2,3 скилидки чесън
- 1 лютива чушка
- 500 литър зеленчуков буьон
- 400 мл кокосово мляко или сметана
- сол,черен пипер, къри, индийско орехче
- джинджифил, лют червен пипер
Съставки за кокосовият самбал:
- 2 скилидки чесън
- 1 голяма шепа пресен кориандър
- 1/2 ч.ч. печени фъстъци
- кората на 1/2 лимон
- 1/2 лютива чушка
- 1 суп.лъж кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
В застлана с домакинска хартия наредете тиквата ,обелените картофи ,стар лук и скилидки чесън. Полейте ги с малко вода около 100 мл .и 1,2 суп.лъж зехтин.
Поставете изпечените зеленчуци в тенджера и ги пасирайте като добавите една част от бульона. Долейте и останалият бульон и разбъркайте. Намалете котлона и оставете да покъкри за около 10 минути. Подправете с подправките по ваш вкус. Прибавете и кокосовата сметана,разбъркайте и нека готвенето продължи още 5 минути.
Отстранете от котлона . Увеличете топлина и в тигана запечете фъстъчените ядки.
Извадете ги в чинийка и оставете да изстинат. В същият тиган за много кратко изпечете и кокосовите стърготини . Нарежете на ситно кората на половин лимон , двете скилидки чесън и кориандъра .
Лютивата чушка я нарежете на още по-ситно. Смелете с блендер фъстъчените ядки. Объркайте всички съставки в малка купичка. В бурканче може да си го съхранявате за 2,3 седмици.
Сервирайте с препечени филийки хляб и незадължителна купчинка кокосов самбал. Крем супата от тиква е вкусна с и без него .
Но ако искате да се докоснете до вкусът на тайландската кухня наръсете си малко самбал.
А може да сервирате и така с вихър от кокосово мляко .
И да си я хапнете на дивана , притискайки с длани купичка и лакомо преглъщайки лъжичка след лъжичка ...Сгряхте се ,нали? Усмихнато и релаксиращо да ви е !
Няма коментари:
Публикуване на коментар