петък, 17 октомври 2014 г.

Тайландска супа с тиква Thai pumpkin soup

Ще трябва отново да ми се доверите и непременно да опитате тази супа. След сьомгата с кокосово мляко, което просто бях закупила да вложа в крем или блат, то за тази супа ми се наложи доста да обикалям за тази кутийка. Не знам колко от вас са приготвяли крем супа от тиква и са разбрали, че подборът на подправки е също толкова важен, колкото и сортът на тиквата. За мен най-вкусната супа става от така нареченият сорт Цигулка. Наситено оранжева е и с плътен вкус. Въпрос на вкус обаче и предпочитания. Добавяйки кокосова сметана вкусът ще ви отведе на екзотично ниво, а наръсите ли си я с кокосовият самбал- coconut sambal, от тук натам не знам къде ще се преселите ...Особено пък ако спазите рецепта и не пропуснете лютото. Аз се влюбих в нея и си замразих две торбички с тиква :) Направете го и вие .Препоръчвам ви супата я студен зимен ден. Тя затопля и презарежда батериите .

Съставки за супата:


  • 600 г тиква
  • 2,3 средно големи картофа
  • 1,2 главички лук
  • 2,3 скилидки чесън
  • 1 лютива чушка
  • 500 литър зеленчуков буьон
  • 400 мл кокосово мляко или сметана
  • сол,черен пипер, къри, индийско орехче
  • джинджифил, лют червен пипер


Съставки за кокосовият самбал:


  • 2 скилидки чесън
  • 1 голяма шепа пресен кориандър
  • 1/2 ч.ч. печени фъстъци
  • кората на 1/2 лимон
  • 1/2 лютива чушка
  • 1 суп.лъж кокосови стърготини


Начин на приготвяне:


В застлана с домакинска хартия наредете тиквата ,обелените картофи ,стар лук и скилидки чесън. Полейте ги с малко вода около 100 мл .и 1,2 суп.лъж зехтин.


Поставете изпечените зеленчуци в тенджера и ги пасирайте като добавите една част от бульона. Долейте и останалият бульон и разбъркайте. Намалете котлона и оставете да покъкри за около 10 минути. Подправете с подправките по ваш вкус. Прибавете и кокосовата сметана,разбъркайте и нека готвенето продължи още 5 минути.


Отстранете от котлона . Увеличете топлина и в тигана запечете фъстъчените ядки.



Извадете ги в чинийка и оставете да изстинат. В същият тиган за много кратко изпечете и кокосовите стърготини . Нарежете на ситно кората на половин лимон , двете скилидки чесън и кориандъра .



Лютивата чушка я нарежете на още по-ситно. Смелете с блендер фъстъчените ядки. Объркайте всички съставки в малка купичка. В бурканче може да си го съхранявате за 2,3 седмици.



Сервирайте с препечени филийки хляб и незадължителна купчинка кокосов самбал. Крем супата от тиква е вкусна с и без него .


Но ако искате да се докоснете до вкусът на тайландската кухня наръсете си малко самбал.



А може да сервирате и така с вихър от кокосово мляко .
И да си я хапнете на дивана , притискайки с длани купичка и лакомо преглъщайки лъжичка след лъжичка ...Сгряхте се ,нали? Усмихнато и релаксиращо да ви е !

Няма коментари:

Публикуване на коментар