четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Бине суфле

IMG_5615

Или пържени топки от парено тесто ,полети със захарен сироп.Когато публикувах рецептата за еклерите бях ви ги обещала,а обещанията трябва да се изпълняват ,особено сладките . Допреди няколко минути ги оприличавах на гръцките локумадес ,но прочитайки току що рецептата им в интернет установих ,че за приготвянето на гръцките традиционни локумадес всъщност използват мая и тестото се замесва ,а не запарва . Поправям си грешката ,но пък не съжалявам ,че използвах парено тесто.Топчиците са много по меки и средата им е пореста и ефирна. А за да стане сполучливо тестото ,трябва да се спазват точно дадената рецепта и начинът на работа.Важни моменти са: кипването на водата с мазнината,моментът докато тестото трябва да се бърка,последователността за слагане на яйцата и пърженето. Запрятайте ръкави ;)

Продукти за пареното тесто"

200 г брашно

250 мл вода

80 мл олио

щипка сол

4-5 бр яйца

Начин на приготвяне :

Кипнете водата и олиото .Сипете пресятото брашно и бъркайте непрестанно с дървена лъжица .Когато тестото се изглади и започне да се отделя от съда,отдръпнете го от котлона.Не обърквайте с метална лъжица,тестото ще потъмнее. Прехвърлете в чиния тестото и го оставете да изстине. В малък съд чукнете яйцата. В купата поставете изстиналото тесто и започнете да добавяте при непрекъснато бъркане с дървената лопатка едно по едно яйцата.

IMG_5550

Ако използвате миксер то бъркалките трябва да са като тези за тесто . В KitchenAid имам една трета бъркалка ,която представлява решетъчна лопатка и съм използвала нея. Продължете с разбъркването докато тестото се изглади и поеме и последното яйце .

IMG_5554 IMG_5558

В тенджера налейте щедро количество олио .То трябва да е поне 3,4 пръстта з,за да може хубаво да облива маслената баня топките.Загребете с чаена лъжица потопена предварително в олио откъснете част от тестото и пуснете в загрятото олио .Ако ползвате супена ,ще станат огромни топки .Преценете си сами ,но имайте из предвид ,че топките нарастват много и трябва да се слагат по-малко на брой.Когато започнат да се зачервяват ,ще забележите ,че топките се обръщат сами.Това се дължи на обстоятелството ,че изпържената част става лека ,а суровата -тежка и се завъртва и пада в мазнината.

IMG_5562 IMG_5565

В момента когато те са се зачервили и започнат да се обръщат ,аз намалявам котлона с две степени и ги до изпържвам на по-тих огън.В практиката си съм забелязала ,че когато са в гореща мазнина и на по-слаба температура топките утрояват обема си. Извадете ги с решетъчна лъжица и оставете да изстинат.След като се изстудят ,залейте ги с хладък захарен сироп.Ако се залеят с топъл или горещ сироп,топките ще спаднат.



Продукти за сиропа:

300 г захар

400 мл сироп

1 суп.лъж лимонов сок

Приготвя се захарен сироп ,който се оставя да поври известно време .По желание може да ароматизирате с ванилия. Една част от топките полях със сока от рачела .За другите разредих с малко вода мед и сладко от рози и обварих за няколко минути . Похапнахме си сладко,чак пръстите си облизахме. И да ви призная много си вървят с мерло .

IMG_5604 IMG_5607-001IMG_5602 IMG_5610

Няма коментари:

Публикуване на коментар