понеделник, 27 октомври 2014 г.
Рачел -сладко от тиква с канела
Експлозия от тиквени рецепти .....Какво пък хубаво е, и е вкусно и толкова спомени нахлуват в главите ми .По нашият край странджанският не знам защо ,но не му казваме рачел .Знаем си го като сладко от тиква ,а баба му слагаше и стрък индрише .Пак така в гасена вар изкисваше за няколко часа ,парченцата тиква и после в захарен сироп ги сваряваше на сладко .Затваряше в бурканчета и стерилизираше. Та по тази стара и съвсем опростена рецепта ,но пък толкова вкусна приготвих днешното сладко .Моето обаче ухае на канела .....
Продукти за варовият сироп:
50 г гасена вар
2 литра вода
Продукти за сладкото:
1 кг тиква
1 кг захар
500 мл вода
1 канелена пръчица
1 ч.лъж. лимонтузо
Начин на приготвяне:
Внимателно в купа объркайте варта с една малка част от водата и после изсипете в цялото количество .Разбъркайте в тенджерата .Оставете да се утаи за час ,два .Внимателно прецедете през гевгир покрит с тензух в друг съд.Стремете се да не размърдвате утаената вар докато пресипвате течността .Именно в тази течност се поставят ,за да се стегнат парченцата тиква за около 3,4 часа. Извадете ги и отцедете върху хавлиена кърпа покрита с домакинска хартия .Сварете средно гъст захарен сироп от захарта ,водата и канелената пръчка. Поставете парченцата тиква и сварете до желаната гъстота.5 минути преди да отдръпнете от огъня поставете и лимонената киселина. Насипете в сухи и леко затоплени бурканчета с винт и обърнете с капачката надолу. Ако желаете може да ги стерилизирате за 5 минути.У дома това просто не се налага ,по простата причина ,че не застоява толкова дълго сладкото .
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар