вторник, 14 октомври 2014 г.

Слънчев десерт с портокали

IMG_0370

Като малко слънце в чинийката ... и дали заради слънчевият ден в който приготвих този десерт ,дали заради блесналите резени карамелизиран грейпрфрут ,но докато си мислех как да кръстя този десерт ми хрумна това .Някак си не ми допадна оригиналното име на рецептата ''Blood orange cake'' .Не намерих червени портокали,но и с резени грейпрфрут постигнах същото очарование на десерта .Обикнах този десерт и неговата семпла елегантност и интензивният аромат на оранжевият портокал, който идва от трите дози портокал - в самата торта, в сиропа и глазурата.А ако на вас ви попаднат червени портокали ,непременно опитайте този сладкиш и ароматът ще е по-засилен ,защото ще сте гарнирали и с резени хрупкав карамелизиран портокал.

Съставки

за тестото:

150 г краве масло/разтопено и охладено/

150 г пудра захар

250 г брашно

4 яйца на стайна температура

1 бакпулвер

1 суп.лъж.настъргана портокалова кора

сокът на 1/2 портокал

2,3 суп.лъж заквасена сметана

1,2 ванилии

сол

за сиропа:

5 суп.лъж.кристална захар

5 суп.лъж.портокалов сок

за глазурата:

100 г пудра захар/пресята/

2-3 суп.лъж.портокалов сок

за карамелизираните резенки:

1 портокал /аз използвах грейпфрут/

80 мл вода

80 г кр.захар

Загрейте фурната на 180 градуса.Облепете с домакинска хартия за печене форма с размери 18 на 23 см. .Намаслете я и я набрашнете .В средно голяма купа, комбинирайте брашното, бакпулвера ,ванилията и солта. Смесете ги.В купата на електрическият миксер комбинирайте целите яйца и захарта .Избийте до пухкавост.Намалете скоростта и постепенно и при непрекъснато разбъркване на тънка струйка влейте и маслото.Продължете на ниска скорост да изсипвате 1/3 от сухите съставки .Добавете портокаловият сок и корички в сметаната и разбъркайте с вилица да се комбинират.Прибавете портокаловата сметана като я редувате с останалите сухи съставки .Изсипете тестото в подготвената форма и печете в продължение на 30-35 мин.

През това време в малък съд смесете портокаловият сок и захарта и сварете на сироп.Оставете настрана да изстива. След изпичането на сладкиша,изчакайте 10-15 минути и обърнете в поднос .С дървен шиш набучете горната повърхност и сиропирайте със изстиналият портокалов сироп.

За да направите карамелизираните портокалови резени, измийте и подсушете портокала старателно. Нарежете го о на половина по дължина, а след това на много тънки резенчета .Ако има семки ги отстранете.В тиган с високи стени комбинирайте захарта и водата.Разбърквайте да се стопи захарта и чак тогава добавете резените портокал.Внимавайте да не се припокриват резените ,те трябва да са на един пласт ,за по-д0бро карамелизирване.Намелете котлона на средно ниска температура и оставете да къкри около15-20 мин.Някъде по средата ще се наложи да обърнете резените ,за да се карамелизират и те. Готовите резени извадете и наредете на застлана с домакинска хартия тавичка.

IMG_0301 IMG_0306

Когато сладкиша е напълно изстинал ,комбинирайте пудрата захар и портокаловият сок .Сместа трябва да е средно гъста,гладка и лъскава.Ако се налага добавете още пудра захар или сок.Залейте сладкиша с глазурата и гарнирайте с карамелизираните резени.Нека престои за кратко или колкото е нужно да се захароса глазурата .Разрежете на квадратни или правоъгълни парченца и сервирайте .

 

IMG_0314 IMG_0310

IMG_0373 IMG_0352 IMG_0359 IMG_0348

 

 

 

 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар