петък, 10 октомври 2014 г.

Пармезанов тарт със сьомга и авокадо

Тайната на соленият тарт е идеалното тесто- пръхко, леко и без намек за мокрота или глетавост ,а за компенсация кремообразният пълнеж е богат и сочен .От там насетне може да си допълвате тарта с каквото си искате .Аз за тази вечер си избрах прясна сьомга ,авокадо и няколко резена червена чушка за цвят.

Продукти за пармезановият тарт:

160 г брашно

100 г масло

50 г настърган пармезан

щипка сол

2,3 с.л. студена вода

Начин на приготвяне:
Пресейте брашното с щипка сол в голяма купа, дръжте ситото нависоко, за да предадете на брашното добро проветряване.След това добавете маслото ,използвайки само пръстите си, леко и нежно втрийте мазнината в брашното.Към маслените трохи , добавете настъргания пармезан и поръсете с малко студена вода - около 1 супена лъжица. Омесете .Добавяте още вода и ако тестото се е изгладило и не залепва по стените на съда ,го завийте в свежо фолио.Оставете го да си почине в хладилника за 30 минути.


Продукти за плънката :

1 котлет прясна сьомга

2 броя яйца + 1 жълтък

200 г заквасена сметана

прясно настъргано индийско орехче

прясно смлян черен пипер

1/2 ч.ч. нарязана на ситно червена

1/2 авокадо нарязано на ситно

1,2 стръка пресен лук

щипка лют червен пипер

сол

Премахнете кожата и костите на сьомгата и я нарежете на малки квадратчета.

IMG_0049-001


В тиган с незалепващо покритие я запечете за кратко .Посолете я.

IMG_0052 IMG_0053

В купа смесете яйцата,жълтъка,сметаната и ги разбийте леко с телче.Овкусете с черен пипер и индийско орехче,накрая добавете и нарязаните перца пресен лук.

Извадете тестото от хладилника.Набрашнете плота и разточете лист с размер по голям от формата за тарт .С помощта на точилка го прехвърлете във формата .Притеснете с пръсти плътно до основата и стените и оформете равен борд . С вилица набодете основата (дъното) на формата и изпечете десетина минути в загрята на 180градуса фурна .

Извадете формата от фурната .Подредете парченцата сьомга,авокадо и пиперка в основата на формата и залейте със яйчено -сметановата смес.

Atalante


Поръсете с лют червен пипер по желание или украсете с няколко половинки чери домати.Изпечете за още 25-30 минути .В средата повърхността на тарта трябва да е подпухнал и светло златист на цвят.Извадете го от фурната.Оставете го за 10 минути да се уталожи преди да срежете и сервирате. Не знам за вас ,но аз вече си налях чаша приятно охладено розе и се насладих на парченце тарт.



IMG_0092 IMG_0080



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар