вторник, 28 октомври 2014 г.

Орехов пай Walnut pie

Обожавам пайовете ,обичам до полуда тяхната уютност, ронливостта на тестото и сочността на плодовете .Този орехов пай не е толкова сочен .Пълнежът му :магическа комбинация от орехи и лепкаво ,топяща се в устата сметанова сладост ще ви изкуши с първата хапка .След едното парченце ще си отрежете второ и ще си кажете-Какво пък още едно ,ама последно този път... Всеки може и трябва да си направи този пай,за да опита този карамелен вихър от ядки ....Рецептата е лесна ,а вкусът е малко като баклава . Аз го приготвих с маслено тесто за пайове ,а вие бихте могли да използвате кори за баница .Мисля че от 7,8 кори намазани разбира се с масло би се получило също толкова вкусна версия.

Продукти за тестото:

300 г брашно

5,6 суп.лъж.кафява захар

щипка сол

180 г студено краве масло

1 жълтък

5,6 суп.лъж студено прясно мляко

Продукти за плънката:

300 г орехи

200 г кристална захар

200 г течна сметана

20 г масло

2 жълтъка

1 ч.ч. мед

1 ч.ч. настъргани портокалови корички

няколко лъжици шоколадови парченца по желание

Начин на приготвяне:

В пресятото брашното объркайте захарта и солта.Претрийте бучките студено масло в сухите съставки ,за да се получат маслени трохи.Добавете жълтъка,млекото и измесете енергично тестото .Оформете го на топка и завийте с прозрачно фолио. Оставете в хладилник за 15-20 минути. Загрейте фурната на 200 градуса .Набрашнете повърхността на плота и разточете кора с дебелина 5,6 мм и с диаметър около 2,3 см. по-голям от вашата форма. Прехвърлете тестото за пай във формата и с помощта на точилка отрежете краищата ,като я прокарвате по ръба.Притискайте леко с пръсти по ъглите и по стените на формата .На дъното поставете лист алуминиево фолио и няколко шепи боб.Печете 10 минути ,а след това време отстранете фолиото и боба и запечете за още толкова .Извадете формата и я оставете настрана да изстива.

IMG_5426

През това време в дълбока тенджера/повтарям , дълбока! /карамелизирайте захарта. Внимавайте да не прегори ,защото ще остане лек горчив вкус. Идеалният цвят за карамел е светло кехлибарен .Внимателно изсипете сметана и се отдръпнете ,защото ще почне да клокочи и има опасност да ви изпръска карамела. Когато сместа утихне ,разбъркайте леко и добавете маслото .Една част от орехите накълцайте на не много ситно ,а другите оставете цели.Прибавете ги в карамела ,ведно с меда и разбърквайте още десетина минути. Отдръпнете от котлона.Загребете една ,две лъжици от карамела объркайте го в жълтъците и смесете всичко .Добавете и настърганите портокалови корички .Излейте внимателно сместа в предварително изпечената бисквитена черупка . Не трябва и да я препълвате .

IMG_5428

Повярвайте ми още помня драмата с потеклият бадемов пълнеж на едни прекрасни тарталетки ...хм странно не съм ги публикувала .Имам безброй снимки и неописани рецепти......

Не случайно използвах точна тази моя любима форма за пай ,за да ми остане от тестото и за да оформя и няколко тарталетки. На две от тях добавих 1,2 суп. лъж. шоколадови чипове ,а другата поръсих със сусам. Дали е било вкусно ли, ами направете го веднага и му се насладете и вие.

IMG_5461 IMG_5527 IMG_5463 IMG_5468 IMG_5513

Изпечете за още 20-25 минути при температура 170 градуса.Внимателно извадете от фурната.Стремете се да не допирате с кърпа лепкавият карамел.Оставете пая да се охлади напълно.Сервира се леко топло или при стайна температура.

IMG_5497-001 IMG_5501 IMG_5508 IMG_5485-001

 

 

 

 

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар