Продукти за тестото:
700 г брашно
20 г прясна мая
420 мл топла вода
60 г /наполовина разтопено масло и зехтин/
5 г сол
15 г захар
Продукти за чесновото покритие:
дузина скилидки изпечен чесън
3 суп.лъж разтопено масло и още толкова зехтин
пресен или сух риган
щипка ,две сол
Начин на приготвяне:
В 100 мл топла вода и с 1/2 от захарта размийте маята и оставете на страни да шупне.Смесете зехтина и останалото количество вода.Пресейте в дълбока купа брашното и добавете солта.Направете кладенче и изсипете втасалата мая.Постепенно вливайте водата с олиото и замесете меко тесто .Ако се налага ръснете още малко брашно,но не прекалявайте.Измесете на плота тестото и го разделете на малки топки около 40 г, Оформете фитили с дължина около 18 см. Набрашнете леко фитила и го вържете на възел.

Подредете така оформените питки в застлана с домакинска хартия за печене тава.Оставете да втасат на топло или в загрята на 50 градуса фурна. Преди да ги изпечете измежду тях в тавата наредете тук там скилидки чесън.

Печете в загрята на 180 градуса фурна за около. 12-15 мин. или до златисто. След изпичането им ги прехвърлете за метална скаричка .

Обелете изпечените скилидки чесън.С вилица намачкайте чесъна, добавете зехтина,маслото , накълцаният на ситно риган и овкусете със сол .Объркайте . С помощта на четка намажете повърхността на възелчетата .

Поднесете топли към вечерята.

Да ви е ароматно !


Няма коментари:
Публикуване на коментар