четвъртък, 30 октомври 2014 г.

Палачинки със спанак и гъби Spinach and Mushroom Pancakes

Сигурна съм ,че всяка домакиня може да си пресъздаде своя собствена версия за пълнеж. Аз през годините съм ги завивала и с накъсано пилешко месо с кашкавал и кисели краставички и с печени зеленчуци .Спомняте си лятната ми вкусотия с патладжан ,нали? Опс,ей сега се изложих обещала съм една тава с такива палачинки на Стив.Стив ми помогна много ,за да се появи този сайт в интернет пространството .Благодаря ти,приятелю !

Днешната палачинка е една усъвършенствана рецепта ,на една друга не дотолкова сочна версия ,която използвах за предястие преди много години. Но тази вечер исках точно този ''сиропиран'' да постигна и затова използвах повечко сметана и сирена .

Рецептата за моите палачинки е тук . Приготвям една голяма доза в неделният ден ,за закуска .Останалите прибирам в хладилник .За пухкавата палачинка ,нали знаете че първо трябва да се разбъркат яйцата, после да се сложи брашното и част от млекото .Да се направи кашичка и чак тогава да се разреди с останалото количество течност .Аз винаги използвам равни част вода и мляко.Спазването на този ред е много важно ,защото,ако брашното се сложи едновременно с всичкото мляко ,то ще изскочи на повърхността във вид на малки топчета,които не могат да се изгладят .За поправянето на тази грешка ще ви се наложи доста да разбивате ,а освен това такова тесто не дава пухкава палачинка .Тиганът само се намазва с горещо олио и се сипва част от сместа .Изпечените палачинки се намазват леко с краве масло,натрупват се една върху друга и след като изстинат се завиват в свежо фолио.

Продукти за пълнежа:

500 г спанак

300 г пресни гъби

2,3 скилидки чесън

1 стрък праз

250 г заквасена сметана + 200 мл зеленчуков бульон

1 суп.лъж горчица

200 г сирена

3,4 суп.лъж зехтин

сол

черен пипер

индийско орехче

50 г кашкавал

Начин на приготвяне .В дълбок съд с зехтих запържете нарязаният праз и наситнените скилидки чесън. Измийте спанак ,гъбите и ги нарежете .Добавете изпърво гъбите и малко по-късно и спанака.Когато те се задушат и омекнат изсипете сметаната .Засилете котлона и нека сместа да клокне за 2,3 минутки.В края прибавете настърганите сирена . С така приготвеният пълнеж напълнете и завийте палачинките .

Atalante IMG_5538

Подредете ги в намазана с масло тавичка .Залейте ги с останалият сос .

IMG_5540

Отгоре настържете кашкавал .Запечете ги в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15 -20 минути .

IMG_5542

Сервирайте горещи .

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар