петък, 24 октомври 2014 г.

Неустоим тиквен пай Irresistible pumpkin pie

Традиционният тиквен пай е американски десерт, който предимно свързваме с Денят на Благодарността. В четвъртият четвърт от месец ноември,американските семейства се събират на този ден и отдават своята благодарност най -вече към Бог. Менюто е прословутата печена пуйка със сос от червени боровинки, пюре от картофи, сладки картофи на фурна с канела, зелен боб, царевица, салати,както и разнообразие от десерти. Главно пайове: тиквен пай, орехов пай, ябълков пай...
Впечатлена бях от кадифената текстура (гладка и кремообразна ,направена от пюре от сладки тиква и няколко подправки) изпечена в хрупкава коричка. Не, никога не съм яла ,виждала съм го само по филмите. Хареса ми, а в допълнение с дулсе де лече тиквата стана божествено вкусно. Изненадващо вкусно. Дано ви хареса и на вас:

Продукти за тестото:


  • 300 г брашно
  • 200 г краве масло
  • 4,5 с.л. захар
  • 1/2 ч.л. сол
  • 120 мл.студено прясно мляко или вода
  • Продукти за тестото:
  • 500 г предварително изпечена тиква
  • 1 бурканче дулсе де лече
  • 1 ч.ч. заквасена сметана
  • 2 яйца+ 1 жълтък
  • 70 г кафява захар
  • щипка сол
  • индийско орехче, джинджифил, кардамон
  • 1/2 ч.л. канела


Начин на приготвяне:

Пресейте брашното със солта ,добавете захарта и разбъркайте леко с пръсти. Нарежете студено масло на кубчета и с пръсти претрийте в сухите съставки до образуването на трохи. Постепенно доливайте от студеното масло и измесвайте. Оформете на топка тестото и оставете за 30 минути на хладно да се отпусне.
Загрейте фурната на 200 градуса. На набрашнена повърхност разточете тестото на тънък лист ,около 2,3 мм. Прехвърлете разточеният лист във формата за пай и с помощта на пръсти притискайте по стените на съда, като оформите красив борд.

IMG_4983

IMG_4984
Надупчете с вилица дъното. С хартия или фолио застелете дъното и изсипете две ,три шепи боб. Изпечете за 10 минути. След това време премахнете фолиото и боба, намажете бисквитената повърхност с белтък и запечете за още 10 мин.  Извадете я от фурната.

IMG_4991
През това време пюрирайте предварително изпечената тиква .Избийте заквасената сметана със захарта.В купата на миксера смесете тиквата ,дулсе де лече-то, добавете подправките и на ниски обороти разбърквайте като постепенно добавяте и яйцата.Накрая смесете със избитата сметана.

IMG_4986 IMG_4989

Разбивайте до тогава ,когато съставките се смесят и сместа се изглади .Изсипете сместа във формата и до изпечете за още 30-35 минути.

IMG_4992 IMG_4999

Наблюдавайте по време на печене и ако забележете ,че краищата прегарят покрийте ги с алуминиево фолио.Гарнирайте с топка избита сметана или сметанов сладолед,а по желание може да залеете и с карамелен сос.Наслаждавайте се.

IMG_5062 IMG_5068 IMG_5072 IMG_5080 IMG_5083
Може да опитате и с равни части тиква и круши.Намираха ми се няколко твърди круши и единственият начин,за да ги консумирам трябваше да ги сваря.Останах приятно изненадана и ако трябва да бъда честна ,на мен ми това съчетание ми допадна още повече.

IMG_5101 IMG_5111 IMG_5114 IMG_5103

Няма коментари:

Публикуване на коментар